CONTACT

Contactgegevens

  Station Noord
Lonnekerspoorlaan 66
7523 JG Enschede

  06 432 42 788
  info@station-noord.nl

  Bereikbaar per bus, lijn 1 + 62 + 63 + 64
  Bereikbaar met de trein? Tot 3 oktober 1937!

Stel een vraag

5 + 1 = ?

Historie

Station Noord is een voormalig station in Enschede, van het type GOLS groot, en lag onmiddellijk ten noorden van het huidige station van Enschede. Toen de GOLS (Gelders Overijsselse Lokaal Spoorwegen) de spoorlijn Boekelo – Enschede in 1885 aanlegde wilde deze maatschappij gebruikmaken van het reeds bestaande Station Enschede, wat eigendom was van de Staatsspoorwegen (SS), maar door de grote concurrentie tussen spoorwegmaatschappijen destijds, weigerde de SS de GOLS toestemming te geven van hun station gebruik te maken. Daarom werd besloten een nieuw station, Station Noord, te bouwen net ten noorden van het bestaande station. De twee spoorlijnen sloten niet op elkaar aan. Er werd een tunnel onder de bestaande spoorlijn naar Almelo aangelegd voor de spoorlijn van Boekelo naar Enschede Noord. Door deze concurrentiestrijd is het spoorwegnet in Enschede nogal ineffeciënt aangelegd.

Goederenstation tot 1989

Op 10 april 1890 werd vanaf Enschede Noord door Lokaalspoorwegmaatschappij Enschede – Oldenzaal een lijn naar Oldenzaal geopend. Het station Station Noord werd geopend op 7 december 1885 en bleef geopend voor reizigersvervoer tot 3 oktober 1937.
Later werd er wel een verbinding aangelegd met het emplacement van Station Enschede en deed het station dienst als goederenstation tot 1989, toen het station werd gesloopt na een brand, hierna werd ook het emplacement gesaneerd (1990). De lijnen naar Boekelo, Enschede-Zuid en Oldenzaal waren toen trouwens ook allang opgebroken.

BRON: WIKIPEDIA

Koninklijke opening van Station Noord in 1885.